De karakteristieken van hechtingsdraden ontrafeld

De karakteristieken van hechtingsdraden ontrafeld

Als erkend verdeler van de hechtdraden van Ethicon en Vitrex zijn we verheugd u onderstaand praktisch overzicht aan te bieden van de belangrijkste karakteristieken waarbij u rekening dient te houden bij de keuze van de juiste hechtdraad.

De karakteristieken van hechtingsdraden ontrafeld

Inleiding:

Hechtingsdraden en- naalden zijn een integraal onderdeel van elke chirurgische ingreep. Ze werken hand in hand om een optimale wondgenezing te bevorderen en complicaties tot een minimum te beperken. Als (huis)arts of chirurg is inzicht in de verschillende soorten hechtingsdraden en naalden, en hun kenmerken essentieel voor het bereiken van optimale resultaten in de patiëntenzorg. In deze uitgebreide blog verkennen we de wereld van hechtingsdraden en belichten we de belangrijkste kenmerken die hen van elkaar onderscheiden.

 

Soorten hechtingsdraden:

Absorbeerbaar versus niet-absorbeerbaar:

Absorbeerbaar: deze hechtingsdraden breken na verloop van tijd af en worden geleidelijk geabsorbeerd door hydrolyse. Bij hechtingsdraad gemaakt van synthetische polymeren wordt de draad afgebroken door een chemisch proces waarbij watermoleculen de bindingen tussen de polymeren breken. De afgebroken deeltjes van de hechtingsdraad worden door het lichaam opgenomen en via natuurlijke processen, zoals de bloedsomloop of lymfatische systeem, afgevoerd en geëlimineerd. Ze hoeven niet te worden verwijderd, waardoor ze ideaal zijn voor inwendige weefsels.

Niet-absorbeerbaar: Deze hechtingen worden niet afgebroken en moeten handmatig worden verwijderd nadat de wonde is genezen. Ze worden vaak gebruikt in gebieden met hoge spanning en voor langdurige ondersteuning.

 

Materiaalsamenstelling:

Natuurlijk: Afgeleid van biologische materialen zoals zijde en collageen, staan deze hechtingen bekend om hun beperkte biocompatibiliteit met weefsels.

Synthetisch: Deze hechtingsdraden, die bestaan uit materialen zoals polypropyleen, nylon en polyester, bieden een breed scala aan treksterkten, geven minder weefselreactie en zijn voorspelbaar op gebied van gedraging.

 

Structuur en ontwerp:

Monofilament hechtingsdraden: Deze hechtingsdraden bestaan uit één streng, verminderen weefseltrauma, verlagen het infectierisico als gevolg van een biofilm en bieden een soepele doorgang door weefsels.

Multifilament hechtingsdraden: deze hechtingsdraden zijn gemaakt van meerdere met elkaar verweven of gevlochten strengen, waardoor ze een grote sterkte krijgen. Bovendien bieden ze een uitstekende knoopzekerheid en zijn plooibaarder, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in gebieden met een complexe geometrie.

Mono- & Multifilament

Hechtdraden met weerhaken: dit zijn relatief nieuwe hechtdraden met over de lengte van de draad kleine weerhaakjes (in spiraal rond de draad of symmetrisch aan weerszijden). Deze hechtdraden kunnen gefixeerd worden zonder knoop en bieden voordelen op vlak van consistentie (uniforme drukverdeling), veiligheid (geen knoopgerelateerde complicaties) en efficiëntie (snelheid, resulterend in kortere OK-tijd en lagere kosten). Een voorbeeld hiervan zijn de Stratafix hechtdraden van Ethicon.

Stratafix

 

Gecoate versus niet-gecoate:

Gecoate hechtingen: de toevoeging van coatings, zoals siliconen of was, verbetert de verwerkingseigenschappen van de hechtingsdraad, vermindert wrijving en minimaliseert weefseltrauma tijdens het plaatsen. Ook zijn er coatings met een antibacteriële werking die het ontstekingsrisico beperken. Rond conventionele draden kan een biofilm gevormd worden waardoor schadelijke bacteriën beschermd worden tegen het immuunsysteem en zo infecties veroorzaken. Door bepaalde coatings kan het vormen van deze biofilm voorkomen worden, en dit risico op wondinfectie tot 30% verminderen.

Niet-gecoate hechtingen: Deze hechtingen worden gebruikt als een meer traditionele aanpak de voorkeur heeft en de extra voordelen van coatings niet nodig zijn.

 

Draaddikte:

Hechtingsdraden zijn verkrijgbaar in verschillende draaddiktes en de keuze hangt af van factoren zoals het type weefsel, de locatie van de wonde en de vereiste treksterkte. Dunnere hechtingen zijn geschikt voor delicaat weefsel, terwijl dikkere hechtingen meer sterkte bieden voor gebieden onder hogere spanning. De draaddiktes worden meestal uitgedrukt volgens de Amerikaanse Pharmacopee (USP). Aangezien een hechtingsdraad beschouwd wordt als een vreemd lichaam is het de bedoeling om een zo dun mogelijke draad te kiezen, die tegelijkertijd dik genoeg is om zijn taak te vervullen.

US Pharmacopee draaddikte

 

Soorten chirurgische naalden:

Hechtingsnaald

Soorten naalden:

Snijdende naalden: Met een driehoekig snijvlak zijn deze naalden ideaal voor het penetreren van taaie weefsels en bieden ze uitstekende precisie. Ze worden vaak gebruikt in gebieden die een schone incisie vereisen, zoals huid en onderhuidse weefsels.

Niet-snijdende naalden: Deze naalden zijn afgerond aan de punt en ontworpen voor weefsels die gemakkelijk te penetreren zijn. Ze verminderen het risico op weefselschade en worden vaak gebruikt bij delicate procedures (bv. bij het hechten van organen, vet, enz.).

 

Naaldvormen:

Rechte naalden: Deze naalden hebben een recht lichaam en zijn geschikt voor gemakkelijk te bereiken weefsels of gebieden met minimale diepte.

Gebogen naalden: Gebogen naalden zijn ontworpen om door moeilijke, dieper gelegen,  anatomische structuren te navigeren.

 

Naaldlengte:

Naaldlengtes worden aangeduid in mm. De keuze van de naaldgrootte hangt af van factoren zoals weefseltype, dikte en de specifieke vereisten van de chirurgische procedure.

 

Naaldmateriaal:

De meeste naalden zijn gemaakt van roestvrijstaal: duurzaam, voldoende buigzaam en sterk. Deze naalden zijn geschikt voor een breed scala aan chirurgische toepassingen.
Ethicon biedt ook de MultiPass naalden aan, waarbij drie aspecten zorgen voor een verbeterde naald-kwaliteit: de metaallegering, de PRIME geometrie en de coating van de naald. Hierdoor wordt een naald verkregen met een betere en duurzamere scherpte en bovendien met een hogere weerstand tegen vervorming.

 

Conclusie:

De eigenschappen van chirurgische naalden zijn net zo cruciaal als die van hechtingsdraden bij het bereiken van succesvolle chirurgische resultaten. Door de verschillende eigenschappen van naalden en hun interactie met verschillende weefsels te begrijpen, kunnen artsen en chirurgen hun chirurgische vaardigheden verbeteren, complicaties verminderen en bijdragen aan een betere patiëntenzorg.

 

Het kiezen van de optimale combinatie van hechtdraad en naald:

Het selecteren van de juiste combinatie van hechtdraad en naald is een genuanceerde beslissing die afhangt van verschillende factoren, waaronder het type operatie, de kenmerken van de betrokken weefsels en het verwachte genezingsproces. Het dient steeds een weloverwegen keuze te zijn waarbij onder andere volgende belangrijke criteria in het oog moeten worden gehouden:

  • Weefseltype en de minimale tijd van benodigde weefselondersteuning
  • Locatie van de wonde en de aanwezige spanning
  • Patiëntfactoren, zoals allergieën en gevoeligheden, en de genezingscapaciteit, afhankelijk van oa. leeftijd en algemene gezondheid
  • Complexiteit van de ingreep
  • Postoperatieve overwegingen en eventuele noodzaak voor continue weefselondersteuning
  • Ervaring en voorkeur van de arts/chirurg

Kritische wondhelingsperiode

Conclusie:

De kunst van het kiezen van de juiste combinatie van hechtmateriaal en naalden vereist een genuanceerd begrip van patiënt- en procedurele factoren.  Enkel indien voldoende naald- en draadeigenschappen benoemd worden, kan een correcte hechtingsdraad gekozen worden.

De verpakkingen van hechtingsdraad geven steeds een volledig beeld van het type erin met de referentiecode als unieke identificatie van de hechtingsdraad met naald combinatie.

Etiket hechtdraad

Door voortdurend op de hoogte te blijven van de vooruitgang in hechtdraad- en naaldtechnologieën kunnen chirurgen hun technieken verfijnen, de patiëntenzorg verbeteren en het ingewikkelde evenwicht tussen vorm en functie in de wereld van chirurgische ingrepen beheersen.

 

Hechtingsdraad bestellen? Ons assortiment vind je hier en kan je eenvoudig online bestellen. Vind je toch niet meteen de juiste referentie, aarzel dan zeker niet ons te contacteren en wij helpen u graag verder.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Stel hier uw voorkeuren in voor het gebruik van cookies op onze website. Manage cookies